СМАРТ СОТ

ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА

Попитайте за Вашия СМАРТ СОТ
К Л И Е Н Т С К А З О Н А

Новини

ДИРЕКТОРЪТ НА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА ПРЕД „ТРУД”

22 април 2016

todor-cheshmedgiev-direktor-sekurity-telepolВестник „ТРУД” потърси Директора на Физическа охрана в ТЕЛЕПОЛ Тодор Чешмеджиев да сподели своя опит и наблюдения за кражбите в търговските обекти.

Кой краде, какво краде и как го прави се разказва в статията на Цветелина Георгиева озаглавена: „ПОП, ПОЛИЦАЙ И ПОЛИТИК ЗАСЕЧЕНИ ДА КРАДАТ” и публикувана на 22 април 2016 г. в националния всекидневник.

Това е един репортажен разказ адресиран към обществото, който съдържа 20 годишен опит и актуална обстановка в охраната на търговски обекти.

 

Следва оригиналния текст на статията:

„В българските магазини се краде все повече, но не от глад. Някои газят осмата господна заповед „Не кради!“, защото това им е ежедневния бизнес, за други е просто хоби – обичат да се приберат у дома с нещо неплатено. Затова тв. рубриката „Дръжте крадеца“ напоследък е хит. Големите вериги също улесняват човешкия порок, като дадоха неограничени възможности на клиента да пипне и избере стоката.

Това са наблюденията на Тодор Чешмеджиев от Шумен след 20 г. практика в охранителна фирма. Завежда отдела с над 1000 души жива охрана на  „Телепол“ и самият той често е на терен. Обяснява, че сегашните крадци нямат нищо общо с тези през 1996 г. Дава пример: „Тогава по сигнал от СОТ сме хващали дете, което яде салам пред разбит магазин в Шумен“. Отминава времето и на „две ромки с 5 деца“, които прибират от рафтовете като ято. Профилът на човека, който „пропуска“ да плаща се променя – добре облечен, сливащ се с масата, често е достолепна пенсионерка или… майка с количка. Да! И тя не си тръгва от хипермаркета с нещо от първа необходимост за бебето, а с бутилки уиски. Точно такава бургазлийка била изловена след цяла седмица дебнене на видеомонитори в голям магазин. Жената действала ловко, пускала бутилката отстрани, а тя падала на дъното на количката в кошче със специален тайник. Установили я на 6-та бутилка и платила всички. Дали бебето е било нейно не разбрали.

Друг пример за парадоксални крадци са монахини, изловени в Русе. Дамите в тъмни и дълги одежди гастролирали от Румъния у нас с едничка цел да крадат – излъчващите смирение одежди отвътре били целите в джобове! Едната монахиня успяла да напъха в тайниците стока за 600 лв. – от алкохол и парфюми до щафети салам. Другите две трябвало да й правят заслон, но тотално се провалили.

Те може и да не са били духовни лица, а само да са ползвали „униформата“, разсъждава Чешмеджиев върху противоречието Библия и нрави. Още се чуди на друго попадание – поп с луканка под расото. „Може и той да е бил предрешен, не се засрами…“, умува охранителят. Със сигурност обаче, е участвал в залавянето на полицай, политик, учител и адвокат. Първият направо си извадил картата и обяснил „аз съм човека, който трябва да ви проверява, не вие“. Политикът бил по-нагъл – „Не ви е срам да ме проверявате!“. После сдал стока за 20 лв. Учителят шуменец пък, бил изловен от охранител негов ученик и конфузът за двамата бил голям.

Крадат и бизнесмени, а най-прясната случка е с бивша собственичка на хранителен магазин, която била засечена с лютеница в джоба. Така от 4,60 лв. консервата станала 54,60 лв. с глобата, уточняват подчинени на Чешмеджиев.

За някой може да звучи невероятно, но голям проблем са пенсионерите и то не безпаричните. Пресен пример е случай от Русе със 70-годишна жена, засечена с прибрани в джобовете на връхната дреха кашкавал и сирене. След излавянето се оказало, че дамата разполага с 300 лв. току-що получена пенсия. Казала, че краде, защото има неплатени ток и вода, и се притеснява, че парите няма да й стигнат.

Е, има и такива, които стават нарушители от разсеяност, като баба от Свищов, която искала да купи вино, за да прелее гроба на съпруга си. Щом я спрели след касата, жената се ужасила, че е забравила да покаже бутилката, пъхната в чантата. Вдигнала кръвно от притеснение и било повече от ясно, че не е вложила умисъл. „За другите нямам обяснение защо го правят, първоначално смятах, че е от безпаричие, но някои вземат алкохол и това е странно“, коментира Чешмеджиев. Логичното обяснение е, че тази стока веднага може да се пласира в съседен малък магазин на половин цена. Така в Шумен изловили мъж, измъкнал постепенно за месец 7 кг. скъп кашкавал само от една марка. Достъпът до разфасовките бил свободен и при всяко влизане в денонощния магазин тъпчел пакети в джобовете. Предали го на полицията и пред криминалисти се клел, че го ядял.

„На кило“ крала и 19-годишна софиянка, задържана в хипермаркет в Шумен с 23 ароматизатора и 30 флашки за общо 500 лв. Тя обаче изчислила грешно размера на плячката си, носела само 200 лв. и така се озовала в ръцете на полицията. Повечето от присвояващите имат пари и са готови веднага да платят тройния размер на стоката или солена глоба между 50 и 150 лв. плюс цената на откраднатото.

На другия полюс са клептоманите, които държат да си тръгнат с нещо безплатно пък било то и пакетче кафе за 25 ст. Винаги намират начин – ще го сложат в кутията с паста за зъби, ще го мушнат в страниците на вестника… Друг сорт хитреци се хранят в магазина, а вечер охранителите събират опаковките от шоколади и вафли. Нормална практика в чужбина е да влезеш в магазин и да консумираш, но на касата винаги даваш опаковката за маркиране, коментира Чешмеджиев. Затова в търговските обекти у нас отдавна са внедрени тайни клиенти. Често това са усмихнати бабички, които бутат колички и обхождат рафтовете със зорък поглед, намеква охранителят.

От дългогодишен опит предупреждава, че до дни през м. май започва голямото преселение на профиапашите към морето. Те се точат поне месец, минават през различни региони и отварят много работа на охранителите. По Черноморието ще върлуват поне четири месеца. През есента пътешествието ще е в обратната посока към дома.

България е разнолика и в кражбите. В големите градове София, Пловдив, Русе се краде повече, а в Смолян например, са засичани най-вече външни хора, манталитетът е друг, казва Тодор.

Който ще отваря магазин, трябва да знае още една подробност – кражбите се делят в съотношение 60:40. Повечето са дело на вътрешни хора, персонал. Затова или залагаш на сигурни служители от фамилията, или видеонаблюдението е единственото спасение. А честните клиенти и работници не бива да се обиждат от камерите, скрити и явни. По-добре да им хвърлят по една усмивка за настроение на вторачените в мониторите охранители.”

Линк към текста на статията в онлайн изданието на „ТРУД“.

Деян Горостанов

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

24 години ТЕЛЕПОЛ

18 февруари 2018 rozhden-den-telepol

Служители от цялата страна отпразнуваха 24-та годишнина на ТЕЛЕПОЛ Празничното корпоративно събиране се състоя в сградата на ТЕЛЕПОЛ в град Шумен. Настоящи и бивши служители на компанията уважиха празника на фирмата и се включиха в предвидения празничен коктейл, дегустация на …

Автопатрули предотвратиха кражба

29 ноември 2017

Автопатрули на ТЕЛЕПОЛ Шумен предотвратиха кражба На 24 ноември е получен алармен сигнал от хранителен магазин в Шумен. След по-малко от две минути на място пристига автопатрулен екип на компанията. Той установява, че вратата на магазина е разбита и обектът …


ПРЕДСТОЯЩО

Проект: ЕЛЕКТРОНЕН ДОКУМЕНТООБОРОТ

За новите проекти Проект: ЕЛЕКТРОНЕН ДОКУМЕНТООБОРОТ Проект: БЕЗКАСОВИ РАЗПЛАЩАНИЯ Уважаеми клиенти и партньори,През всичките двадесет години от основаването си, дружеството ни ТЕЛЕПОЛ ЕООД се е стремяло да създава, поддържа и управлява добрите отношения с клиентите си. Ние влагаме много усилия, ресурси и …

Представяме

ТЕЛЕПОЛ Габрово с касиер първенец по събираемост

Касиерът на ТЕЛЕПОЛ Габрово - Мирослава Иванова

Касиер от ТЕЛЕПОЛ Габрово е първенец по събираемост за последните месеци Този месец в рубриката „Представяме“ решихме да Ви запознаем с един от нашите търговски сътрудници-касиери Мирослава Иванова, която работи в ТЕЛЕПОЛ Габрово. Няколко месеца поред тя е безспорен първенец …

Развитие

Телепол откри нов офис в София

На 20 март 2015 г., в собствения си офис на бул. България 111, НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ ТЕЛЕПОЛ отбеляза официално началото на услугата си СМАРТ СОТ в столицата. На тържеството присъстваха служители от софийския офис и от офиса в гр. Шумен, партньори на дружеството и гости. Офисът беше осветен от свещеник Николай, свещенослужител към храм „Св. св. Кирил и Методий“, който отправи благопожелания за…

Интересно

Телепол Димитровград – не само надеждна сигурност, но и гарантирана прохлада

ТЕЛЕПОЛ надеждна сигурност и безплатна минерална вода

ТЕЛЕПОЛ – не само горещи цени за надеждна сигурност Освен с изкушаващи ниски цени за безпрецедентна сигурност ТЕЛЕПОЛ изненада гражданите на Димитровград и с безплатна вода в горещите дни. Инициативата е на регионалния представител на компанията в града Бойко Бонев. …

електронен вестник

Професия охранител

Професия охранител - служители на ТЕЛЕПОЛ Стара Загора

Професия охранител – все по-търсена Професия охранител е една от най-търсените у нас през последните години, това сочат данните на Националната агенция по професионално образование. В Национална агенция за сигурност ТЕЛЕПОЛ работят стотици  добре подготвени и квалифицирани охранителни кадри, които …

Реакции

Аларма от обект КАФЕ САЛКЪМА УЛ СВЕТА ГОРА 2

На 06.08.2020 09:49:18 от „КАФЕ САЛКЪМА УЛ СВЕТА ГОРА 2“ e подаден сигнал на който са отреагирали 2 патрула за 7 минути и 13 секунди

Технологии

Нови автомобили за Телепол София

11 са общо автомобилите, които Телепол предостави за регион София. Това са 6 броя Дачия Сандеро и Дачия Дъстър, 1 автомобил за физическа охрана, един административен автомобил Волво S40 и три технически автомобила Дачия Докер. Всеки ватомобил е оборудван с таблет и GPRS-устройство за връзка с ИРИС. Охранителите са оборудвани със задължителното оборудване към фирмената си униформа…

Услуги

Програма за лоялни клиенти

Национална агенция за сигурност Телепол стартира Програма за лоялни клиенти. Екипът на ТЕЛЕПОЛ високо цени изграденото през годините доверие между компанията и своите клиенти. Именно благодарение на тях – лоялните партньори компанията има възможност за усъвършенстване на предлаганите охранителни услуги, …